jurga_akis_logo


Kūrybos paveldo centras > Jurgos Ivanauskaitės premija
Jurgos Ivanauskaitės vardo premija už geriausią lietuvių literatūros kūrinį, atitinkantį formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką”.
Premija įsteigta 2008 m. lapkritį. Steigėjai – J. Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras ir leidykla
Tyto alba”. Nuo 2014 m. premiją skiria Lietuvos rašytojų sąjunga ir leidykla „Tyto alba.
J. Ivanauskaitės premija skiriama ne vyresniam kaip 45 metų amžiaus autoriui už geriausią lietuvių literatūros kūrinį, išleistą per dvejus praėjusius kalendorinius metus. Tam pačiam autoriui Premija antrą kartą neskiriama.

2009 m. vasario 15 d.
Pirmoji J. Ivanauskaitės premija paskirta Kristinai Sabaliauskaitei už romaną "Silva Rerum" (Baltos lankos, 2008).

Pirmoji laureatė – 34 metų menotyrininkė ir žurnalistė, kuri nuo 2002 m. dirba dienraščio "Lietuvos rytas" korespondente Londone. K. Sabaliauskaitė Vilniaus dailės akademijoje studijavo menotyrą, ji yra menotyros daktarė.

"Silva Rerum" – debiutinis K. Sabaliauskaitės romanas. Silva Rerum (išvertus iš lotynų kalbos – "daiktų miškas") – XVI-XVIII a. populiari, iš kartos į kartą perduodama Lietuvos bajorų giminės knyga, kurioje, be tokių reikšmingų gyvenimo įvykių kaip gimimo, vestuvių ir mirties datos, būdavo įrašomos ir sentencijos, eilėraščiai, per iškilmes sakyti tostai, sveikinimo kalbos ir net agurkų raugimo receptai. Romano veiksmas vyksta XVII amžiuje – iškart po 1655 metų kazokų įsiveržimo į Abiejų tautų respubliką.

K. Sabaliauskaitei įteiktas diplomas ir premija. Ji buvo apdovanota per Knygų mugę, 2009 m. vasario 15 d.

2010 m. vasario 21 d.

Vilniaus knygų mugėje antrąjį kartą buvo įteikta Jurgos Ivanauskaitės premija "Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką". Antrąja laureate tapo rašytoja Renata Šerelytė. Premija jai įteikta už romaną "Mėlynbarzdžio vaikai" (Alma littera, 2008).

"Kai kuriais kūrybos bruožais Renata Šerelytė primena ir pačios Ivanauskaitės kūrybą, – pastebėjo kultūros kritikas, rašytojas, poetas, J. Ivanauskaitės kūrybos paveldo centro narys, vertinimo komisijos pirmininkas Vytautas Rubavičius. – Palinkėčiau, kad kitose knygose rastųsi daugiau egzistencinio džiaugsmo."

R. Šerelytei atiteko trijų tūkstančių litų premiją ir diplomas. Praėjusių metų premijos gavėja K. Sabaliauskaitė įteikė laureatei pernai gautą drambliuką, kadaise priklausiusį Jurgai. "Gavau šį drambliuką su sąlyga, kad po metų perleisiu jį kitam laureatui. Iš patirties žinau, kad šie simboliniai drambliukai nemėgsta būti vieni, todėl nuo savęs pridedu ir antrąjį, linkėdama kitiems laureatams tęsti tradiciją", – sakė moteris.

Pati R. Šerelytė kalbėdama neslėpė džiaugsmo. "Premija man buvo labai netikėta, bet iš tiesų patys džiaugsmingiausi apdovanojimai – netikėti. Jurga buvo ryškus ir drąsus žmogus, iš kurio ir šiandien mokausi drąsos ir žaismingumo, kurio kartais labai trūksta man pačiai", – sakė antrosios premijos laureatė.

2011 m. vasario mėn. 20 d.
Trečioji Jurgos Ivanauskaitės premija "Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką"įteikta Rimvydui Stankevičiui už poezijos knygą "Patys paprasčiausi burtažodžiai" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2010). Apdovanojimas įteiktas Vilniaus knygų mugėje 2011.

Penktojoje poezijos rinktinėje R. Stankevičius realizuoja drąsią kūrybinę užduotį – šiuolaikinėmis sąlygomis vėl suteikti poetiniam žodžiui burtažodžio, užkalbėjimo galią. Anot literatūros kritiko Valentino Sventicko, šis rinkinys savaip pratęsia ankstesnįjį – "Laužiu antspaudą" (2008), kupiną įtampos, vedantį į žmogaus dvasios slaptavietes. Gebėjimas skverbtis į paslapčių zonas būdingas ir naujai knygai. Ji nėra pabirų tekstų rinkinys, knygą sudaro trys poetiniai ciklai (Mokymasis skaičiuoti, Statulos, Kalbelės), originaliai supinti į vientisą visumą. R. Stankevičiaus poezija išsiskiria atvira sielos raiška, priešybių pojūčiu ir harmonijos siekiu, kūrybinės bendrystės dvasia (paskyrimų gausa, naujame rinkinyje – S. Gedai, V. P. Bložei, J. Sasnauskui, benamiams ir t. t.). Įsidėmėtini bibliniai, senojo meno motyvai, jų sąsajos su dabartimi. Šie R. Stankevičiaus kūrybos ypatumai artimi Jurgos Ivanauskaitės kūrybos dvasiai.

Foto: Saulius Venckus.

Rimvydo Stankevičiaus kalba, pasakyta 2011 m. vasario mėn. 20 d. 12-ojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, atsiimant Jurgos Ivanauskaitės premiją "Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką".

Kalbą skaityti čia...

2012 m. vasario 26 d.

cerniauskaite

Nuotraukos autorius Šarūnas Mažeika/BFL
© Baltijos fotografijos linija

Ketvirtoji Jurgos Ivanauskaitės premija "Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką" paskirta Laurai Sintijai Černiauskaitei už romaną "Medaus mėnuo" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2011). Apdovanojimas įteiktas Vilniaus knygų mugėje 2012 m. vasario 26 d.

Plačiau...

2013 m. vasario 24 d.
Poetui Gintarui Bleizgiui už eilėraščių knygą „Sodas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2012) paskirta penktoji Jurgos Ivanauskaitės premija įteikta vasario 24 d. Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.
R. Kišūnaitės nuotrauka.

Šių metų premija paskirta už kūrybinės sąmonės atvirumą ir intensyvumą, už poetinę drąsą ir galią kurti metafizinę tikrovę, už poetinio žodžio įtaigą, kai žodis yra daugiau nei žodis, bet išsiplėšęs išsprogęs grynuolis. S. Daugirdaitė.

2014 m. vasario 23 d.

R. Kišūnaitės nuotraukos.

Vilniaus knygų mugėje įteikta Jurgos Ivanauskaitės premija "Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką". Laureate tapo rašytoja Agnė Žagrakalytė. Premija paskirta už romaną „Eigulio duktė: byla F 117“, (Tyto alba, 2014).

Žiūrėti...

2015 m. vasario 22 d.
Vilniaus knygų mugėje įteikta 7-oji  Jurgos Ivanauskaitės premija "Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką". Laureate tapo rašytoja Giedrė Kazlauskaitė.
Premija jai paskirta už eilėraščių rinkinį "Meninos" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2014).
meninos

Žiūrėti...